Hoofdbrekens ook geschikt voor jongeren met dyslexie

De verhalen die ik schrijf voor jongeren sluiten goed aan bij hun leefwereld. Het taalgebruik past daar ook bij. Het is voor mij de uitdaging om teksten zo te schrijven dat deze ook prettig leesbaar zijn voor jongeren die niet zo goed kunnen lezen of bijvoorbeeld dyslexie hebben.

Bij het schrijven van verhalen houd ik dus rekening met zwakke lezers. Dat doe ik bijvoorbeeld door lastige of nieuwe woorden te verwerken in een gesprek tussen verhaalpersonen. Zoals in een gesprek dat de hoofdpersoon Jordi heeft met mevrouw Bosgraaf, een oude dame die een beetje ouderwets praat. Zij vraagt aan Jordi om referenties. Het gesprek gaat dan zo verder:

“Referenties? Wat zijn dat?”, vraagt Jordi verbaasd.
“Weet je niet wat dat zijn, jongeman? Dat zijn personen die inlichtingen kunnen geven over jou en de manier waarop je werkt.”

Als lezer weet je nu wat referenties zijn en begrijp je het verhaal goed.

Vormgeving
Maar het is niet alleen belangrijk dat een tekst goed leesbaar is, ook de manier waarop een tekst eruitziet kan de leesbaarheid bevorderen. In de nieuwe uitgave van Hoofdbrekens is daar rekening mee gehouden. Zo is er iets meer witruimte tussen de regels. En de rechterkant van de tekst is niet recht en uitgevuld. De ene regel is langer dan de andere. De bladzijden zien er daardoor helder en overzichtelijk uit en komen niet over als een groot, grijs rechthoekig blok met letters.

Ook zijn er zo min mogelijk woorden afgebroken. Een lezer herkent vaak het woordbeeld door het woord in één keer te zien. Is een woord afge- broken, dan is dat lastiger. Is afgebroken als één woord geschreven, dan herken je dat beter, omdat afge- en broken niet bestaan als aparte woorden.

Met deze dingen heeft de vormgever rekening gehouden bij de opmaak van de tekst. Daarom is Hoofdbrekens heel geschikt voor jongeren die niet zoveel leeservaring of dyslexie hebben en heeft de uitgever het boek het label Dyslexieproof gegeven. Maar dit betekent niet dat Hoofdbrekens kinderachtig is, want ik weet zeker dat een ervaren of goede lezer dit spannende verhaal ook met veel plezier zal lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *