Ik ben vervangen door kunstmatige intelligentie

Maandag ontvingen de ruim 700 recensenten van #NBDBiblion, van wie ik er een ben, een e-mail. Hierin staat dat we niet meer nodig zijn, omdat kunstmatige intelligentie ons werk overneemt.

Na ruim 12 jaar recensent te zijn geweest en ruim 350 recensies te hebben geschreven, ben ik nu bedankt voor mijn diensten. Voortaan gaan boeken door speciaal ontwikkelde software en volgt een geautomatiseerde tekstanalyse, aangevuld met metadata over dat boek.

Ik snap dat met behulp van software een analyse gemaakt kan worden van complexiteit van een tekst, woordgebruik, zinslengte, enz. Maar voor het beoordelen van een spanningsboog, ontwikkeling van verhaalpersonen en originaliteit is denk ik meer nodig dan het scannen door kunstmatige intelligentie.

Bibliothecarissen gebruiken de recensies om te beoordelen of een boek wordt aangekocht. Ik vrees dat de toekomstige, met behulp van software gegenereerde, recensies leiden tot een verschraling van het aanbod van boeken in bibliotheken.

En ik weet zeker dat ik het recenseren enorm ga missen, want ik vind het mooi werk om te doen. Jammer dat het zo moet lopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *